sutern rings

sutern rings

در جستجوی دانش
sutern rings

sutern rings

در جستجوی دانش

آتشفشان های ایران

 

 آتشفشان های ایران

 

بررسی آتشفشان ها در ایران نشان می دهد ایران دارای پنج آتشفشان دماوند ، سبلان ، تفتان ، بزمان و سهند است که از این تعداد سه آتشفشان بزمان، تفتان و دماوند جز آتشفشانهای فعال فعال محسوب می شوند.   

 

 زمین در ابتدا به حالت کره گداخته ای بود که پس از طی میلیون ها سال بخش خارجی آن به صورت قشر سختی در آمد. این پوسته به دفعات بر اثر عبور مواد مذاب درونی سوراخ شده و سنگ های آتشفشانی زیادی به سطح آن رسیده است. این عمل در عصر کنونی نیز ادامه دارد. پیدایش کوه های آتشفشانی حاصل فوران مواد مذاب و انباشته شدن مواد است. زمانی که فشار گازها و سنگ های مذاب در هسته زمین بسیار بالامی رود ، فوران اتفاق می افتد. فوران می تواند به آرامی ‌یا به صورت انفجاری رخ دهد و جریان گدازه همراه با گازهای سمی‌ ، پرتاب خاکستر و سنگ و فوران آتشفشانی است. انفجارهای آتشفشانی می توانند تکه های بزرگ سنگ را با سرعت بسیار زیاد به مسافت چندین کیلومتر پرتاب کنند و گاه با مخاطرات طبیعی چون زمین لرزه، جریان «گل» و سیلاب های ناگهانی ، بارانهای اسیدی و درشرایط خاص وقوع سونامی‌ همراه است. در ایران نیز وجود پنج آتشفشان فعال و نیمه فعال باعث شده است تا دانشمندان کشور بررسی هایی در این زمینه انجام دهند. آنها درصددند تا با بررسی مواردی چون چشمه های آب گرم، اندازه گیری گازهای گوگردی و قطر دامنه های کوه های آتشفشانی فعالیت آنها را مونیتورینگ کنند تا در صورت فعال شدن آنها به موقع هشدار دهند. در آتشفشان ها برخلاف پدیده زلزله می توان با بررسی روند فعالیت تا حدودی تغییرات احتمالی را پیش بینی کرد از این رو در این گزارش مروری بر حیات آتشفشان های کشور داریم.   

دماوند ، ببر خفته  

 

مخروط دماوند در مرکز سلسله کوه‌ های البرز بارزترین فعالیت آتشفشانی دوره «کواترنر» است. به استثنای برخی از فوران های کوچک که اخیرا کشف شد ، فعالیت جدیدی شناخته نشده است از این رو به آن آتشفشان نیمه فعال می گویند. مخروط این قله منظم و روی کوه های فرسایش یافته چهار هزار متری واقع است. دامنه کوه پوشیده از جریان گدازه هایی به وسعت 400 کیلومتر مربع است. جدیدترین گدازه ها در دامنه غربی مخروط قرار گرفته اند و روی همین دامنه است که به طور محلی مخروط هایی از خاکستر وجود دارد. در ارتفاع 100 متری ضلع جنوبی دماوند گازهایی نمایان است. ضمن آنکه در دهانه این آتشفشان با 300 متر قطر دریاچه ای پوشیده از یخ وجود دارد. آتشفشان دماوند از دید زمین شناسی یک سامانه آتشفشانی فعال است ولی فعالیت آن در حد خروج بخار و گاز و چشمه های آب گرم و همچنین بعضی از تظاهرات سطحی از نهشته های وابسته به یک سامانه آتشفشانی و همچنین اثرگذاری بر فرم و ریخت دره ها و ایجاد لغزش های گوناگون به عنوان اثرهای ثانویه بوده است. اندازه گیری های سن با روش کربن 14 که از مواد کربن دار موجود در این رسوبات آبرفتی به عمل آمده است حداقل سن دماوند را حدود 38 هزار و 500 سال تعیین می کند. با توجه به اینکه آثار یخچال های پلیستوسن در روی مخروط آتشفشانی از بین رفته است می توان ادعا کرد که فعالیت عظیم کوه دماوند مربوط به دوره هولوسن یعنی حدود 10 هزار سال قبل است. دماوند یک آتشفشان خفته‌ است که امکان فعال شدن مجدد آن وجود دارد. در برخی از سال ها از جمله سال 1386 شاهد افزایش خروج دود و بخارهایی از قله بودیم که برخی از شاهدان آن را گواهی بر فعال شدن این آتشفشان پنداشتند اما در حقیقت در سال های پر بارش با نفوذ آب به درون قله و برخورد سنگهای داغ، جریانی از بخار آب از دهانه قله خارج می شود و چنین به نظر می رسد که فعالیت های آتشفشانی صورت گرفته است.  

 

تفتان ، آتشفشانی فعال 

 

 این کوه آتشفشانی در جنوب شرقی زاهدان و شمال غربی خاش با ارتفاع چهار هزار و 110متر از سطح دریا قرار دارد. پیکره اصلی آن شامل دو کوه است که به وسیله بخش زین مانند و باریکی به هم متصل شده اند. گدازه تفتان مساحتی معادل هزار و 300 کیلومتر مربع را پوشانده و لایه های خاکستر در این آتشفشان کم است. از فعالیت های درون آتشفشان ابر سفید و مشخصی تشکیل می شود که از فاصله 100 کیلومتری قابل مشاهده است و منظره یک آتشفشان فعال را به خوبی نشان می دهد. تفتان جزو یک منطقه آتشفشانی است که تا پاکستان شمالی ادامه دارد و به گره آتشفشان کوه سلطان که در پاکستان واقع و اکنون خاموش است تعلق دارد. فعالیت این مراکز به صورت فوران های انفجاری بوده است. آخرین تکاپوی انفجاری تفتان دو فاز انفجاری است که حاصل آن ایگنمبریت دامنه جنوبی (شمال ترشاب) و توفانهای گسترده در دشتهای اطراف آتشفشان است. اولین فعالیتی که شکل امروزی مخروط شمال غربی آن را درست کرده است باید سنی قبل از دوره پلسیتوسن (از دوران کواترنری از یک هشتم میلیون سال پیش تا 10 هزار سال پیش) داشته باشد. فعالیتهای گدازه ای تفتان در دوران کواترنری صورت گرفته که شامل گدازه های آندزیتی است که بر روی توفهای قبلی ریخته‌ اند.  

 

بزمان ، جوان ترین آتشفشان ایران  

 

بزمان در 110 کیلومتری شمال غرب ایرانشهر و جنوب غربی قله تفتان واقع شده که ارتفاع آن از سطح دریا سه هزار و 503 متر است ولی نسبت به اراضی پیرامونی دو هزار و 100متر ارتفاع دارد. جریان بزرگ گدازه‌ از دامنه شرقی قله جریان یافته است. در دامنه شمالی نیز همین جریان گدازه، مخروطی با شیب تند و بسیار مشخص را شکل داده که از آن، جریان گدازه با عظمت خیلی زیاد بیرون آمده است. در اطراف قله اصلی چندین مخروط کوچک دیده می شود که از گدازه تیره رنگ بازالتی تشکیل شده‌ است. بلندترین قله ، مخروطی تازه ساز است که از قطعات بزرگ گدازه شکل یافته و قطر دهانه آن در حدود 500 متر است. به نظر می رسد که بزمان جدیدترین آتشفشان ایران باشد. مواد آتشفشانی آن منطقه ای را در حدود هزار و 400 کیلومتر مربع پوشش داده است. با توجه به مورفولوژی (ریخت شناسی) و منظره ، تشابه زیادی با تفتان دارد. کوه بزمان را باید مانند تفتان جزو آتشفشان های نیمه فعال ایران محسوب کرد. در دهکده بزمان واقع در جنوب شرقی آتشفشان اصلی نیز چشمه‌ آب گرمی که درجه حرارت آن در حدود 36 درجه است وجود دارد که تا اندازه‌ای نیمه فعال بودن آتشفشان را تایید می کند. سبلان سبلان در مشرق تبریز واقع است. ارتفاع آن از سطح دریا بیش از چهار هزار و 800 متر و گدازه های آن سطحی معادل هزار و 200 کیلومتر را اشغال کرده است که به دلیل فرو ریختگی و ریزش متعدد به شدت قطعه قطعه است. «سبلان اصلی» ، «سبلان کوچک» ، «کوه سلطان» و «آغان داغ» قله های آتشفشانی این کوه را تشکیل می دهند. در قسمت شمال و در قاعده ای که بلندترین قله سبلان در آن واقع است دریاچه کوچکی وجود دارد که احتمالا باقی مانده دهانه آتشفشان است. در دامنه جنوبی سبلان ، چشمه های گوگردی زیادی وجود دارد که آب آنها در حدود 40 درجه سانتی گراد حرارت دارد و تنها گواه فعالیت آتشفشان خاموش سبلان است.  

 

سهند 

 

 آتشفشان بزرگ سهند در 40 کیلومتری جنوب تبریز واقع است و با آتشفشان های کوچک تر شمال غرب دریاچه ارومیه و مرکز آتشفشانی ارمنستان و آرارات که در نزدیکی مرز ایران واقع است ارتباط دارد. کوه سهند مخروطی بسیار پهن و گسترده دارد که از خاکسترهای فراوان تشکیل شده و به وسیله آب های جاری ، دره های تنگی در آنها ایجاد شده است. به باور زمین شناسان به احتمال زیاد ، پیدایش آتشفشان های سهند به تجدید فعالیت گسل سلطانیه - تبریز که از منطقه سهند عبور می‌کند ، مربوط بوده است. مواد آتشفشانی سهند که بر روی رسوبات مختلف و در مساحت تقریبی چهار هزار و 500 کیلومتر مربع پوشانده شده است. سن مطلق گدازه های مختلف سهند بین 12 تا 14 میلیون سال را نشان می دهد. به این ترتیب آتشفشان های سهند در چند مرحله فعالیت داشته و در حد بین این مراحل فعال ، آرامش نسبی برقرار بوده است.

نظرات 35 + ارسال نظر
محمدمهدی توکلیان چهارشنبه 8 دی‌ماه سال 1389 ساعت 01:03 ب.ظ

ببخشید ولی خیلی زیاد غلط املایی دارید.بعضی جاهایش را نتونستم بخونم!

تو هم آره

مثل اینکه شما همه بر علیه من متحد شده اید
منتظر پاتک باشید
به خانم لطفیان میگم انتقام من را از شما بگیره .

محسن ادینه پور یکشنبه 12 دی‌ماه سال 1389 ساعت 05:23 ب.ظ

سلام اقا می خواهم اطلاعاتی درباره ی وگنر به بچه ها بدم:آلفرد لوتار وگنر در اول نوامبر 1880 در برلین متولد شد. وی دکترای خود را در سال 1904 در رشته ستاره شناسی از دانشگاه برلین دریافت کرد. وی بر پایه مطالعاتی که داشت مجذوب نظم هواشناسی گردید. وی با دکتر یکی از مشهورترین هواشناسان به نام ولادمیر کوپن ازدواج کرد. وی از اولین پیشگامان ثبت اطلاعات آب و هوایی در آسمان و با استفاده از بالن بود و جبهه های هوایی را بوسیله بالن دنبال می کرد. سخنرانی های وی به کتاب های درسی استاندارد در هواشناسی تبدیل شدند و مدت ها تحت عنوان "ترمودینامیک اتمسفر" به تدریس آنها پرداخته شد.
وی استاد دانشگاه ماربورگ بود و در سال 1911 زمانی که وی در کتابخانه دانشگاه مشغول مطالعه بود پی به شباهت فسیل های شناخته شده در لایه های زمین شناسی قسمت هایی شد که در حال حاضر توسط اقیانوس از یکدیگر جدا شده اند. وی به شباهت مرز قاره ها به یکدیگر توجه کرد و بیان داشت به نظر می رسد که قاره ای بزرگ توسط یک اره مویی در طول مرز کنونی بریده شده است. اما برای اثبات این ادعا وگنر باید به جمع آوری شواهدی می پرداخت تا فرضیه خود را ثابت کند. وی اعتقاد داشت که بر اساس شواهد فسیلی یک ابرقاره در 200 میلیون سال قبل وجود داشته که به قطعات مختلف و قاره های کوچکتر تقسیم شده است. وگنر از عوارض زمینی، فسیل ها و آب و هوا به عنوان شواهد پشتیبان فرضیه خود در مورد اشتقاق قاره ها استفاده کرد. مثال هایی از عوارض زمینی مانند رشته کوه های آفریقا و امریکای جنوبی که پس از کنار هم قرار دادن دو قاره در یک خط قرار می گرفتند، همچنین لایه های ذغال دار در اروپا که با لایه های ذغال دار امریکای شمالی تطابق داشتند ارائه شد. وگنر متوجه شده که فسیل های خزندگان مانند مزوساروس و لیستروساروس در محل هایی یافت می شوند که امروزه توسط اقیانوس از یکدیگر جدا افتاده اند و خزندگان نمی توانسته اند این مسیر طولانی را شنا کرده باشند.

پس وگنر نتیجه گرفت که آنها در یک سرزمین واحد در کنار هم زندگی می کرده اند. از سال 1912 وی آشکارا به دفاع از انگاره "اشتقاق قاره ای" پرداخت و بیان داشت که قاره های امروزی در ابتدا به یکدیگر متصل بوده و یک سرزمین واحد را تشکیل می داده اند. در سال 1915 وگنر در کتاب "منشا قاره ها و اقیانوس ها" (The Origin of Continents and Oceans (Die Entstehung der Kontinente und Ozeane)) انگاره خود را منتشر کرد و نام "پانگه آ"( به معنی همه سرزمین ها) را برای ابرقاره اولیه انتخاب نمود. وی در این کتاب شواهد فراوان و متنوعی را از علوم مختلف برای انگاره خود بیان کرد. انگاره وی در دهه 1920 گسترش یافت و شواهد مبسوطی به آن افزوده گردید. آخرین شواهد مربوط به مشاهدات مهمی از اعماق اقیانوس هایی بود که از نظر زمین شناسی بسیار جوان بودند و علم اقیانوس شناسی بود
با تشکر

از اطلاعات خوبت سپاس گزارم

[ بدون نام ] چهارشنبه 14 اردیبهشت‌ماه سال 1390 ساعت 07:50 ق.ظ

آیا کوه آج آتشفشان است

ناشناس! چهارشنبه 29 آذر‌ماه سال 1391 ساعت 07:30 ب.ظ

مر30 .اطلاعاتم زیادی شد!

mahdi جمعه 29 آذر‌ماه سال 1392 ساعت 06:51 ب.ظ

منکه نفهمیدم اصلا چی نوشته

نلان جمعه 13 دی‌ماه سال 1392 ساعت 10:23 ق.ظ

ون یکشنبه 15 دی‌ماه سال 1392 ساعت 03:25 ب.ظ

بببب یکشنبه 13 بهمن‌ماه سال 1392 ساعت 03:31 ب.ظ

بی خود

ببببب یکشنبه 13 بهمن‌ماه سال 1392 ساعت 03:36 ب.ظ

شوخی کردم نه بد نبود

دیبا سه‌شنبه 22 بهمن‌ماه سال 1392 ساعت 07:19 ب.ظ

مطلب بیشتری بگذارید

مهدی یکشنبه 27 بهمن‌ماه سال 1392 ساعت 05:19 ب.ظ

کوه جمعه 2 اسفند‌ماه سال 1392 ساعت 11:14 ق.ظ

ثریا یکشنبه 4 اسفند‌ماه سال 1392 ساعت 10:28 ب.ظ

ممنون از مطالبتون
سوالی داشتم.
دنا جزو کوه های آتشفشانی است؟
با تشکر

خیر رسوبی است

سرکارخانم جلالیان مقدم شنبه 11 مرداد‌ماه سال 1393 ساعت 02:14 ق.ظ http://moghadam2014astronomy@gmail.com

دوسته عزیز خیلی هم غیرقابله فهم نبود!!!!!!!!!!!!1یکم بادقتوعلاقه ی بیشتری بخونیش حتماخودتم به این نتیجه میرسی که چیزه سختوغیره قابله فهمی نیست!!!
ممنون ازاطلاعاته مفیدی که دراختیارمون قراردادین.

دیانا یکشنبه 4 آبان‌ماه سال 1393 ساعت 05:26 ب.ظ http://gravatar.com

ایا اتشفشان تفتان نیمه فعال است

بله

ali سه‌شنبه 20 آبان‌ماه سال 1393 ساعت 03:42 ب.ظ http://sinayasin.blogfa.com

hamidi شنبه 8 آذر‌ماه سال 1393 ساعت 07:08 ب.ظ

az shoma khahesh mikonam اطلاعاتتان را بیشتر بیان کنید

hamidi شنبه 8 آذر‌ماه سال 1393 ساعت 07:56 ب.ظ

az shoma khahesh mikonam اطلاعاتتان را بیشتر بیان کنید

فرشید چهارشنبه 12 آذر‌ماه سال 1393 ساعت 12:05 ب.ظ

بدک نبود

المیرا چهارشنبه 12 آذر‌ماه سال 1393 ساعت 09:28 ب.ظ

خیلی ممنون خیلی خوب استفاده کردم

bArDiA جمعه 14 آذر‌ماه سال 1393 ساعت 10:28 ق.ظ http://padeshahminecraft.persianblog.ir

kheili kheili khoob mer30 ishalah mofafagh bashid :D

سیصسص پنج‌شنبه 20 آذر‌ماه سال 1393 ساعت 10:48 ق.ظ

:نخبه:

سالار شنبه 22 آذر‌ماه سال 1393 ساعت 10:18 ق.ظ

عالی بود

فریبا یکشنبه 23 آذر‌ماه سال 1393 ساعت 03:05 ب.ظ

سلامدستتون درد نکنه خیلی عالی بود لطفا مطلب بیشتری بزارید مرسی ممنون دوست دار همیشگی شما دوستان عزیز

آرمان یکشنبه 23 آذر‌ماه سال 1393 ساعت 07:23 ب.ظ

:

nyhgg ny یکشنبه 7 دی‌ماه سال 1393 ساعت 05:45 ب.ظ

rrr سه‌شنبه 9 دی‌ماه سال 1393 ساعت 05:35 ب.ظ

armin یکشنبه 21 دی‌ماه سال 1393 ساعت 11:01 ب.ظ

عالی

مریم چهارشنبه 24 دی‌ماه سال 1393 ساعت 11:10 ق.ظ

عالی بود

میرزایی جمعه 26 دی‌ماه سال 1393 ساعت 05:22 ب.ظ

دماوند اصلا خاموش نیست

اتشفشان شنبه 11 بهمن‌ماه سال 1393 ساعت 07:29 ب.ظ

امیر سه‌شنبه 14 بهمن‌ماه سال 1393 ساعت 06:31 ب.ظ

من سوالم پیدا نکردم سنگ روسوبی در کجای کشور بیشتر است ====

امیر سه‌شنبه 14 بهمن‌ماه سال 1393 ساعت 07:12 ب.ظ http://footbalista82

چرا درباره کوه سبلان نگفتید

ملیحه عابدی شنبه 18 بهمن‌ماه سال 1393 ساعت 08:00 ب.ظ

ببخشید کوه سوم بزمانه یاپژمان

lpln شنبه 23 اسفند‌ماه سال 1393 ساعت 04:45 ب.ظ

سلام

برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد