sutern rings

در جستجوی دانش

sutern rings

در جستجوی دانش

پمپ خلاء دست‌ساز


جو و هوا، اطراف ما را احاطه کرده‌است و ما در آن زندگی می‌کنیم. با حذف فشار هوا کارهای عجیب و غریبی را می‌توان انجام داد. در نبود هوا، پر، مثل سنگ سقوط می‌کند، آب در دمای اتاق به جوش می‌آید، زنگ نمی‌تواند صدا تولید کند، بادکنک خودبه‌خود باد می‌شود. غذای یخ زده، آبش را از دست داده و خشک می‌شود ولی شکل ظاهری‌اش را حفظ می‌کند.

گاهی شما برای خشک‌کردن چیزی، یا حرکت دادن مایع در لوله یا خارج کردن هوا از مایعی، به مقدار کمی خلاء نیاز دارید. در این پروژه از قطعات لوله‌کشی متداول و ارزان، پمپ خلاءای می‌سازیم. سپس به کمک آن حجم تکه یونولیتی را به دو برابر افرایش می‌دهیم، و به مرور زمان با خارج کردن هوا از داخل یونولیت، آن را چروکیده می‌کنیم.

اگر تمام وسایل و مواد اولیه آماده باشد، پمپ در کمتر از نیم ساعت ساخته می‌شود.


 

پمپ خلاء دست‌ساز








وسایل مورد نیاز

لوله‌ی PVC 40 به طول 120 سانتی‌متر و قطر 1 اینچ

لوله‌ی PVC 40 به طول 120 سانتی‌متر و قطر 0.5 اینچ

لوله‌ی PVC 80 (با دیواره‌ی ضخیم) به طول 30 سانتی‌متر و قطر 4/3 اینچ

شیر یک‌طرفه‌ی PVC یک اینچی

سه‌راهی PVC تی شکل 1 اینچی

30 سانتی‌متر شیلنگ شفاف

سرشیلنگ‌خور 2/1 اینچ که به شیلنگ تطبیق کامل دارد

30 سانتی‌متر pVC نیم اینچ که به سرلیلنگ‌خور منطبق باشد

یک زانویی که لوله‌ی PVC  یک اینچی را به لوله ی 2/1 اینچی وصل کند.

یک حلقه ی لاستیکی (O رینگ). این حلقه باید به راحتی از داخل لوله ی 1 اینچی و به سختی روی لوله ی 2/1 حرکت کند. شاید چند اندازه‌ی مختلف برای این کار لازم باشد تا با سعی و خطا بهترین آن انتخاب شود.

یک قوطی چسب PVC شفاف

یک ظرف شیشه‌ای مربا برای خالی کردن هوا از آن

یک سرشیلنگ‌خور برنجی که به شیلنگ انطباق کامل داشته باشد، که جنس آن می‌تواند پلاستیکی باشد، اما شما باید برای اتصال آن از چسب استفاده کنید نه از لحیم!

 

برای اینکه ببینید پمپ چگونه کار می‌کند به شکل زیر توجه کنید. پمپ از یک لوله‌ با قطر کم (که نامیده می‌شود) و یک لوله با قطر زیاد (که سیلندر نامیده می‌شود) تشکیل شده‌است. شکل زیر پمپ را هنگام کار در دو موقعیت نشان می‌دهد. در شکل (الف)، با کشیدن پیستون، هوا وارد لوله می‌شود. در تصویر (ب) وقتی پیستون به داخل بازگردانده می‌شود، هوا از لوله خارج می‌شود. در انتهای سمت راست لوله، شیر یک‌طرفه‌ای قرار دارد. این شیر اجازه می‌دهد هوا وارد لوله شود ولی از خروج هوای داخل لوله جلوگیری می‌کند.

در انتهای پیستون یک شیر دست‌ساز یک‌طرفه قرار دارد. شیر یک‌طرفه‌ی دست‌ساز به کمک حلقه‌ی لاستیکی "O" ساخته می‌شود، این حلقه روی پیستون بالا و پایین می‌لغزد. سوراخی در پیستون ایجاد شده و دو "مانع" به آن وصل است به طوری که حلقه‌ی "O" نمی‌تواند از آن‌ها عبور کرده و بلغزد.

وقتی پیستون به سمت سیلندر هل داده می‌شود، حلقه‌ی "O" به عقب می‌لغزد و اجازه می‌دهد هوای داخل سیلندر از سوراخ (دریل شده) خارج شود و در نهایت از پیستون توخالی، خارج شود. وقتی پیستون از سیلندر بیرون آورده می‌شود، حلقه‌ی "O" به سمت مانع انتهای پیستون می‌لغزد و مانع خروج هوا به سمت سوراخ (دریل شده) می‌شود. انتهای سمت راستی پیستون بسته است (لوله آب‌بندی است). سمت چپ باز است و اجازه می‌دهد هوا خارج و رها شود.






پمپ خلاء دست‌ساز

تصاویر زیر مراحل سرهم‌بندی پروژه را نشان می‌شود که به درک بهتر عملکرد دستگاه نیز کمک می‌کند.

اولین قدم، ساخت پیستون است. ما کار را با افزودن دو مانع شروع می‌کنیم، این دو از حرکت حلقه‌ی لاستیکی "O" جلوگیری می‌کنند. این دو مانع از تکه‌های کوتاه لوله‌ی نازک 4/3 اینچی ساخته می‌شوند. ما یک برش طولی در این لوله‌ها ایجاد می‌کنیم تا بتواند به طور کیپ و فشرده روی لوله‌ی پیستون 2/1 اینچی قرار گیرد.

پمپ خلاء دست‌ساز

 


با مقدار زیادی چسب PVC، مانع‌ها را به پیستون بچسبانید و به کمک نوارهای کشی آن‌ها را در هم فشرده و محکم کنید. مانع‌ها باید حدود 2 سانتی‌متر از هم فاصله داشته باشند.



پمپ خلاء دست‌ساز



در وسط فضای بین دو مانع، سوراخ‌هایی را در لوله‌ی 2/1 اینچی ایجاد کنید. در تصویر زیر می‌بینید که سه سوراخ در لوله ایجاد شده است. این سوراخ‌ها در فواصل مساوی دور لوله قرار دارند.

 پمپ خلاء دست‌ساز



پمپ خلاء دست‌ساز











تصویر مقابل چندین مرحله ساده را نشان می‌دهد که کامل شده‌است. شیر یک‌طرفه به انتهای لوله‌ی سیلندر 1 اینچی چسبانده شده است. دقت کنید جهت شیر پیکان شیر یک‌طرفه، به سمت سیلندر باشد. یک تکه‌ی کوتاه از لوله‌ی 1 اینچی به طرف دیگر شیر یک‌طرفه چسبانده شده است و چند اتصال کاهنده (تبدیل قطر زیاد به کم) طوری چسبانده می‌شوند که انتهای مسیر به قسمت شیلنگ‌خور پایان می‌پذیرد. بهتر است لوله‌ی تبدیل تحت زاویه‌ی 90 درجه قرار گرفته و به دنبال آن یک تکه لوله‌ی خاکستری به تبدیل وصل شود، به دنبال لوله‌ی خاکستری قسمت شیلنگ‌خور خاکستری چسبانده می‌شود. مطمئن شوید تمامی قطعات که به‌طور زنجیروار به دنبال هم هستند خوب چسب خورده و به‌هم وصل باشند تا تمام درزها آب‌بندی (هوابندی) باشد.

همچنین به انتهای سمت چپ لوله‌‌ی پیستون، سه‌راهی "T" شکلی چسبانده شده تا به عنوان دسته عمل کند.




پمپ خلاء دست‌ساز

 











مرحله‌ی بعد ساخت یک گرده‌ی پلاستیکی نازک است که سمت راست لوله‌ی پیستون را ببندد. ما این گرده‌ی نازک را با صاف کردن یک تکه‌ی کوچک از لوله‌ی نازک 4/3 اینچی و سپس گرد بریدن آن می‌سازیم.

برای صاف کردن لوله، شیار طولی در لوله ایجاد کنید، و سپس آن را روی اجاق گرم کنید تا پلاستیک نرم شود.

 

 

وقتی پلاستیک نرم شد، می‌توان آن را با فشردن روی سطوح صاف ضد حرارت (مثل سفال یا کف پوش سیمانی) صاف نمود. در تصویر بالا ما از انبردست و دم‌باریک استفاده کرده‌ایم. البته اگر دست‌کش چرمی به دست کنید (تا مانع سوختن آن شود) می‌توانید به کمک آن پلاستیک نرم را صاف نمایید. با قرار دادن ته لیوان شیشه‌ای روی پلاستیک می‌توانید هم‌زمان با سرد شدن، آن را صاف نمایید.

پمپ خلاء دست‌ساز

با قرار دادن لوله‌ی 2/1 اینچی روی پلاستیک صاف، دایره‌ای روی آن بکشید. با یک قیچی آهن‌بر یا ابزار برش قوی دیگر، همانند تصویر مقابل، دایره‌ی پلاستیکی را ببرید.

پمپ خلاء دست‌ساز
پمپ خلاء دست‌ساز

 















حال گرده‌ی پلاستیکی را به ته لوله‌ی پیستون بچسبانید. برای این کار زیاد چسب بزنید. اجازه دهید چسب خشک شود و سپس نوارهای کشی را بردارید.

سپس حلقه‌ی "O" را از روی مانع‌ انتهای پیستون رد کنید و در فضای بین دو مانع (جایی که سوراخ‌ها دریل شده‌اند) قرار دهید. برای روان کردن حلقه‌ی "O" و اطمینان از آب‌بندی و هوابندی درزها، ما از مقدار بسیار زیادی گریس استفاده کرده‌ایم.





پمپ خلاء دست‌ساز

 

 

 










اکنون پیستون را داخل سیلندر قرار می‌دهیم. در این موقع حلقه‌ی "O" باید کیپ و بدون درز در سیلندر قرار گیرد با این حال گریسی که به آن مالیده شده باعث می‌شود تا پیستون به راحتی و روان در سیلندر حرکت کند.

 

 

پمپ خلاء دست‌ساز











اکنون می‌توان شیلنگ را به قسمت شیلنگ‌خور وصل نمود. برای اینکه این کار به راحتی انجام شود، انتهای شیلنگ را برای چند دقیقه در آب خیلی گرم قرار دهید تا نرم شود. بدین ترتیب راحت داخل شیلنگ‌خور می‌شود و به تدریج سرد و جمع شده و خیلی سفت به شیلنگ‌خور وصل می‌شود.

تصویر سمت راست، پمپ کامل شده را نشان می‌دهد که به دستگاه اندازه‌گیری فشار وصل شده است. این وسیله را در فروشگاه‌های لوازم خودرو می‌توان تهیه نمود. فشار سنج مقدار 23 اینچ جیوه (معادل 0.05 اتمسفر) را نشان می‌دهد که فشار نسبتاً کمی است.



پمپ خلاء دست‌ساز















سپس ظرفی را برای خلاء کردن درست می‌کنیم. این ظرفی است که به کمک شیلنگ به پمپ خلاء وصل می‌کنیم. بدین ترتیب می‌توانیم در ظرف چیزهایی قرار دهیم و سپس هوا را از ظرف خارج نماییم. ظروف مربا برای این کار خیلی خوب هستند زیرا آن‌ها طوری طراحی شده‌اند که بتوانند خلاء را تا حدودی تحمل کنند.

برای ساخت ظرف، سوراخی را در وسط در ظرف ایجاد می‌کنیم، و سری شیلنگ‌خوری را به آن وصل می‌نماییم. در تصویر مقابل می‌بینید که سری شیلنگ‌خور برنجی را استفاده کرده‌ایم و آن را به سوراخ درب ظرف لحیم کرده‌ایم. البته شما می‌توانید از سری شیلنگ‌خور پلاستیکی استفاده کنید و آن را با چسب به در ظرف وصل کنید.

دو عدد شیرینی خمیر مانند را داخل ظرف بگذارید. وقتی هوای ظرف تخلیه می‌شود ابعاد خمیر به دو برابر افزایش می‌یابد. سپس وقتی هوا از داخل خمیر‌ها خارج شد، آن‌ها چروکیده و جمع می‌شوند. بعداً وقتی شیلنگ را از درب ظرف برمی‌داریم هوا وارد ظرف می‌شود و خمیر به حالت خیلی متراکم فشرده می‌شود (تقریباً به چگالی آب نبات می‌رسد). خمیر‌ها به نظر سنگین‌تر می‌آیند اگر چه وزن آن‌ها یکی است.

پمپ خلاء دست‌ساز

سخن روز

می خواستم زندگی کنم 
راهم را بستند

عاشق شدم 
گفتند دروغ است

گریستم 
گفتند بهانه است

خندیدم 
گفتند دیوانه است

دنیا را نگه دارید ...
می خواهم پیاده شوم !

درس اول علوم-چرا بادکنک به دیوار چسبید؟

درس اول علوم-چرا بادکنک به دیوار چسبید؟




القای بار هنگامی اتفاق می‌افتد که یک جسم دارای بار منفی سبب رانش الکترون‌ها از سطح جسم دیگری می‌شود. این امر ناحیه‌ای در جسم دوم ایجاد می‌کند که دارای بار مثبت‌تری است. سپس یک نیروی جاذبه بین دو جسم اعمال می‌شود. برای نمونه، هنگامی که یک بادکنک مالش داده می‌شود، در نتیجهٔ ایجاد نیروی جاذبه بین دو سطح (بادکنک و دیوار) که دارای بارهای الکتریکی مخالف هستند، بادکنک به دیوار می‌چسبد (سطح دیوار به دلیل القای بار دارای بار الکتریکی می‌شود. این امر به این ترتیب اتفاق می‌افتد که الکترون‌های آزاد موجود بر سطح دیوار به وسیلهٔ بادکنک دارای بار منفی رانده می‌شوند و به این ترتیب سطح دیوار دارای بار مثبت می‌شود که به سطح بادکنک که دارای بار منفی است نیروی جاذبه اعمال می‌کند).