sutern rings

sutern rings

در جستجوی دانش
sutern rings

sutern rings

در جستجوی دانش

تصاویر نجومی

    چاله های یخ خشک بر روی مریخ

      APOD_26-Sept-Nightsky.jpg

     

     

    بخش هایی از مریخ در حال آب شدن است. در اطراف قطب جنوب مریخ، در پایان تابستان مریخی،  هوای گرم باعث می شود بخشی از کلاهک یخی وسیع دی اکسید کربن تبخیر شود. وقتی یخ خشک دی اکسید کربن مستقیماً به شکل گاز تصعید شود چاله ها ظاهر می شوند و گسترش می یابند. ممکن است اینطور به نظر برسد که این صفحات یخی با طلا پوشیده شده اند، اما در واقع ترکیب دقیق گرد و غباری که دیواره این چاله ها را پوشانده همچنان ناشناخته مانده است. گودی های دایره ای شکل در اطراف مرکز تصویر حدود 60 متر وسعت دارند. دوربین HiRISE از روی عرشه مدارگرد اکتشافی مریخ تصویر بالا را در اواخر ژولای ضبط کرد. طی ماه های آینده، همچنان که مریخ به گردش خود به دور خورشید ادامه می دهد فصول سرد غالب خواهند شد و هوای رقیق به اندازه کافی سرد خواهد شد تا نه تنها مانع از ذوب شدن یخ ها شود بلکه لایه های بیشتری از دی اکسید کربن جامد را به یخ تبدیل کند. 

     

    .....................................................................................................................................

    موج بزرگ سونامی بر روی خورشید

          

    APOD-25-Sept-Nightsky.jpg

     

     


    سونامی به این بزرگی بر روی زمین اتفاق نمی افتد. در سال 2006 یک تشعشع بزرگ خورشیدی از نقطه ای در خورشید به وسعت زمین امواج ناگهانی سونامی واری را ایجاد کرد که حتی برای خورشید هم خارق العاده بود. در تصویر بالا موج سونامی از منطقه فعال AR 10930 به سمت خارج در حال انتشار است. این تصویر از تلسکوپ شبکه اکتشافی خورشیدی اپتیک (OSPAN)  در نیومکزیکو ایالات متحده گرفته شد. موج ناگهانی ایجاد شده که به نام موج مورتون شناخته می شود گازهایی شامل هیدروژن در فتوسفر خورشید را متراکم و گرم می کند که این باعث جرقه های درخشان پی در پی می شود. تصویر بالا به رنگ قرمز ویژه ای گرفته شد که منحصراً از گازهای هیدروژن ساطع می شود. سونامی طغیان گر بسیاری رشته های فعالی خورشیدی را در برگرفت اگرچه برخی از آنها خود را دوباره احیا کردند. سونامی خورشیدی با سرعت حدود یک میلیون کیلومتر در ساعت منتشر شد و در طی چند دقیقه کل خورشید را دور زد. 

    ...............................................

    شفق در سپتامبر

      

      APOD--235-Sep-nightsky.ws.jpg

     

     

    امروز و در سپتامبر اعتدالین در ساعت 09:05 به وقت ساعت جهانی فرا می رسد. از آنجایی که خورشید از استوای سماوی و بر فراز جنوب عبور می کند، و بدین ترتیب در نیمکره جنوبی بهار و در نیمکره شمالی پاییز از راه می رسد. و اگرچه اتصال فصلی هنوز گیج کننده است، اما بهار و پاییز با خود افزایشی در طوفان های وابسته به جاذبه زمین را به همراه دارند. با توجه به افزایش طول شب ها در نیمکره شمالی  است ، اعتدالین خبر از رسیدن فصلی خوب برای مشاهده  شفق را می دهد. این پرده های سوسو زننده  سبز رنگ سپتامبر که به آسمان، زیبایی شگرفی بخشیده است، در اوایل این ماه به ثبت رسیده است. در پیش زمینه، دریاچه تریشیال پارک در نزدیکی یلونایف در کانادا دیده می شود. آب آرام  عکس این شفق را همراه با رد ستاره های روشن در میان درخشندگی مسحور کننده آسمان، بازتابانده است. به طور حتم، درخشش در ارتفاع 100 کیلومتری و یا نزدیک به آن، شفق سیاره زمین از فضا قابل رویت است

     

    ........................................

    آرپ 272

     

     

     APOD-21-Sept.jpg

     

     

     

    در این تصویر زیبای کیهانی که از داده های تصویری میراث هابل بدست آمده دو کهکشان بزرگ را نشان می دهد که با بهم پسویتن بازوهایشان با هم برخورد کرده اند. این جفت که در اطلس کیهان های منحصر بفرد هالتون آرپ وبنام آرپ 272 نامگذاری شده اند به نام های NGC  6050 در نزدیکی مرکز وIC 1179 در سمت راست هم شناخته می شوند. یک کهکشان سوم هم عضو دیگری از این سیستم بهم پیوسته است که می توان آن را در بالای سمت چپ مارپیچ بزرگتر NGC 6050 دید. اینها در فاصله 450 میلیون سال نوری در خوشه کهکشانی هرکول قرار گرفته اند. در این فاصله تخمینی، این تصویر وسعتی حدود 150 هزار سال نوری را می پوشاند. گرچه این سناریو عجیب به نظر می رسد، اما اکنون مشخص شده است که برخورد و ادغام کهکشان ها اتفاقی رایج است  در حالی که آرپ 272 هم در این روند اجتناب ناپذیر قرار گرفته است. در حقیقت کهکشان بزرگ مارپیچی آندرومدا در حال نزدیک شدن به کهکشان ماست و آرپ 272 ممکن است نمایانگر از برخورد آینده ی آندرومدا و راه شیری باشد. 

     

     

    ...............................................................................................................

    عمق خوشه ی پروین

         

     

     

    APOD-21-sept-nightsky.jpg

     

     

     آیا تاکنون خوشه ی ستاره ای پروین را دیده اید؟ احتمالاً هرگز آن را به این شکل ندیده بودید: پر از گرد و غبار. ستاره های درخشان پروین که شاید مشهورترین خوشه ی ستاره ای در آسمان باشد آنقدر روشن هستند که با چشم غیر مسلح حتی در دل شهرهای پر از آلودگی نوری هم قابل رویت هستند. اگرچه وقتی از مکانی تاریک نوردهی طولانی انجام دهید، ابرهای غبارآلود اطراف پروین بسیارنمایان می شوند. نوردهی بالا حدود 30 ساعت بطول انجامید و فضایی در آسمان به اندازه چندین برابر قرص کامل ماه را می پوشاند. پروین که به نام های هفت خواهر و M45 هم شناخته می شود در فاصله حدود 400 سال نوری در نزدیکی صورت فلکی گاو( ثور) قرار دارد. افسانه ی رایج با تغییراتی امروزی این است که از وقتی که خوشه نامگذاری شد یکی از ستاره های درخشان محو شد و تنها 6 ستاره باقی ماندند که با چشم غیر مسلح قابل رویت هستند. اگرچه تعداد واقعی ستاره های قابل رویت می تواند کمتر یا بیشتر از هفت عدد باشد که این بستگی به تاریکی آسمان و قدرت بینایی چشم ناظر دارد. 

     

    ....................................................................................................

    ........................................................................................................................................

     قطب جنوبی سیارک وستا

        

     APOD-19-Sep-nightsky.jpg

     

     

    چه چیزی این ساختار مدور را در اطراف قطب جنوب  وستا به وجود آورده است؟ عکس بالا که منظره ای از قطب جنوب در دومین جسم بزرگ کمربند سیارکی است، اخیرا و برای اولین بار به وسیله ماهواره رباتیکی "داون"(طلوع) گرفته شده است. با نگاهی دقیق تر در این عکس گرفته شده با کیفیت 260 متری، نه تنها  تپه ها، دهانه های آتشفشانی، ضخره ها و دهانه های بیشتری قابل مشاهده است بلکه چهره مدور اما ناهمواری از قسمت جنوبی دیده می شود که تقریبا بیشتر قسمت پایین سیارک که 500 کیلومتر است را پوشش داده. تحقیقات اخیر  فرض را بر این گذاشته اند که این ساختار ممکن است از تصادم و پیوستگی با خرده سیارکی کوچکتر حاصل شده باشد. چنین سیمایی ممکن است نشات گرفته از پروسه ای درونی بالافاصله بعد از شکل گیری سیارک باشد. سر نخ های جدیدی در طی ماه های آینده وبا استفاده از عکس های با کیفیت بالاتر (گرفته شده توسط داون) به دست خواهدآمد.

    .......................................................

     نمای واضحی از خورشیدی

      

     

    APOD-18-Sep-nightsky.jpg

     

     

    در این عکس شما یکی از واضح ترین تصاویری که تا به حال از خورشید گرفته شده است را می بینید. این عکس خیره کننده جزییات قابل ملاحظه ای از لکه های تاریک خورشیدی را در بالای عکس و دانه های خورشیدی را  که شبیه دانه های ذرت است نشان می دهد  . این عکس در سال 2002 و توسط تلسکوپ خورشیدی سوئدی واقع درلاپالما گرفته شده است. این عکس با کیفیت  با استفاده اپتیک انطباقی پیچیده، پشته سازی تصویر دیجیتالی و دیگر تکنیک های پردازش تصویر، برای مقابله با اثر مات کنندگی اتمسفر زمین،  به دست آمده است. اخیرا یک گروه بسیار بزرگ از لکه های خورشیدی توسط رصدگری تیز بین به راحتی و بدون هیچ گونه بزرگ نمایی دیده شد.


     

    ...........................

     جبار از نگاه اسپیتزر

        

     

    APOD-17-sep--nightsky.jpg

     

     

    تعداد اندکی از تصاویر کیهانی هستند که چنین تصویری شبیه به سحابی جبار را ایجاد می کنند؛ زادگاه ستاره ای فو ق العاده ای که حدود 1500 سال نوری از ما فاصله دارد. این منظره خیره کننده با رنگ های کاذب باحدود 40 سال نوری پهنا توسط تلسکوپ فضایی اسپیتزر در طول موج فرو سرخ گرفته شده است. در مقایسه با تصویر گرفته شده در طول موج مرئی، قسمت درخشان تر سحابی در مرکز ستاره های داغ ، جوان و پر جرم جبار هستند که با نام خوشه تراپزیوم شناخته شده اند. اما در تصویر فرو سرخ، بسیاری از پیش ستاره هایی که هنوز در مرحله شکل گیری هستند، با رنگ قرمز مشخص اند. در واقع نقاط قرمز در کنار رشته های غبار آلود تاریک در سمت چپ خوشه درخشان، شامل پیش ستاره ای با عنوان HOPS68 است که در داخل پوشش پیش ستاره ای اخیرا کریستال های الیوین معدنی سیلیکاتی کشف شده است.

    ...........................................................................................................................................

    ماه برداشت محصول در سپتامبر

       


     Apod-16-sept.jpg

     

     

    بالا آمدن ماه کامل می تواند صحنه ی آسمانی فوق العاده ای باشد، و هر ماه کامل را می توان به نامی خواند. ماه کامل دوشنبه  که نزدیکترین اعتدال پاییزی امسال در نیمکره‌ی شمالی است، بطور سنتی ماه برداشت محصول نامیده می شود. بنا به افسانه‌ها، این نام به این دلیل مناسب است که کشاورزان در پایان فصل کاشت می توانند با استفاده از نور ماه تا نیمه شب به برداشت محصول بپردازند. این تصویر تله فتو ماه برداشت محصول در سپتامبر را نشان می دهد در حالی که در شهر تورین در ایتالیا طلوع می کند. آنچه در برابر قرص نارنجی رنگ ماه دیده می شود کلیسای سوپرگا بر فراز تپه است.   

      

     

     

      

    برای دیدن تصاویر بیش تر می توانید به سایت آسمان شب مراجعه نمایید .  

     

     

    نظرات 8 + ارسال نظر
    محسن چهارشنبه 6 مهر‌ماه سال 1390 ساعت 01:58 ب.ظ

    سلام اقا من الان دارم از کامپوتر مدرسه برای شما پیام میفرستم چون اینترنتم تموم شده خیلی ببخشید بعدا میام

    مرجانی دوشنبه 11 مهر‌ماه سال 1390 ساعت 11:51 ق.ظ

    مثل همیشه جالب ، مفید ، خلاصه و آموزنده
    راستی ببخشید تا حالا فرصت نشده بود عرض ادبی داشته باشم خدمتتون

    از این که به مرکوری سر زدید ممنون هستم امید وارم بتونم با راهنمایی شما وبلاگ را بهتر اداره کنم

    مرجانی دوشنبه 11 مهر‌ماه سال 1390 ساعت 11:58 ق.ظ

    راستی این وبلاگ یک معلم پنجم دبستانه که خیلی خوب داره کار میکنه اگه دوست داشتین یه سری بزنین بهش .
    schoolmaster5.blogfa.com

    معید برادران سه‌شنبه 12 مهر‌ماه سال 1390 ساعت 04:06 ب.ظ http://smbh.mihanblog.com

    بابا مدارس درسته شروع شده ولی ما داریم از خماری میمیریم بدین 4 5 تا مطلب بزنیم رگ وا شن

    شنیدم تو کتابخونه هستی
    با شایان
    باتوجه به علاقه ی شما به کتاب مطمئن هستم کتاب های خوبی فراهم کرده باشید
    به امیر هم گفتم که از این فرصت استفاده کنه و از کتاب های کتابخانه بهره ببره

    ترلان پنج‌شنبه 14 مهر‌ماه سال 1390 ساعت 11:25 ق.ظ http://www.gtas-science.blogsky.com/

    عکس ها بسیار جالب بودند . . . مخصوصا اون عکسی که از خورشید بود.

    کلاساتون چند نفره است . از مدرسه راضی هستی
    راستی
    هنوزم تو کاره مجسمه سازی هستی یا نه

    معید برادران جمعه 15 مهر‌ماه سال 1390 ساعت 11:22 ق.ظ http://smbh.mihanblog.com

    متاسفانه کتابخانه خوبی مدرسه نداره و فقط یک اسم ازش هست.کتاب هایی که باب طبع بچه ها باشه تو کتابخانه نیست و چون کتاب ها اکثرا اهدایی میباشند و به درد ما ها نمیخوره خیلی نمیشه ازش استفاده کرد ولی بز هم از مدارس دیگه بهتره!همچنین خیلی از بچه ها با اینکه ندیده بودم ولی خیی ازشون خوشم آمد مثل حسام لایق!

    اکثر بچه های سال ۸۹ اهل مطالعه و خلاق هستند امید وارم دوست های خوبی برای هم باشید
    از تک تک لحظات زندگی خود بهره ببرید و قدر این دوستی ها را بدانید

    ترلان یکشنبه 17 مهر‌ماه سال 1390 ساعت 05:33 ب.ظ http://www.gtas-science.blogsky.com/

    کلاسمون ۳۰ نفره .
    از مدرسه هم آره راضی ام ولی اگر شما اونجا علوم درس می دادید بهتر بود . . .
    مجسمه سازی !!! نه بابا اون خمیر پاک کنی ا رو انداختم بیرون . . . عصبی ام کرده بودن

    راستی دیروز که رفته بودم لوازم التحریری
    یک نوع پاک کن جدید دیدم که قدرت شکل پزیری فوق العاده داشت
    به یاد تو افتادم و یک دونه خریدم

    کاش دورش ننداخته بودی چون با خودش کلی خاطره داشت

    بهتر بود باش یک مجسمه می ساختی و گوشه ی اتاقت بیاد کلاس پنجم می ذاشتی .
    اگه می دونی کجا انداختیش
    هنوز هم دیر نشده

    یاشار چهارشنبه 20 مهر‌ماه سال 1390 ساعت 11:27 ق.ظ

    سالام اقای ال داوود امید وارم من را به یاد داشته باشید من یاشار خالقی از اتاق سایت مدرسه ی اردکانی کلاس تیز هو شان از شما چند سوال علوم دارم ۱-با توجه به این که نقطه جوش الکل کمتر از نقطه جوش اب است چگونه دما سنج الکلی تا دمای ۱۱۰ درجه نشان میدهد و تبخیر نمی شود ۲- تفاوت های دما سنج ژزشکی با معمولی را بنویسید
    ۳-چرا دقت دما سنج ژزشکی بیشتر از دما سنج معمولی است از نظر دقت اندازه گیری - ساختمان-محدوده دما
    خواهش میکنم هرچه زود تر جواب بدهید

    آقای یاشار چطور ممکنه شما را فرامش کنم
    سعی می کنم پاسخ سوالت را مفصل در وبلاگ بزارم .

    برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
    ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد